Food
Foodie blog
Restaurant PARA DI’ŠOTO

Savur moje bake Ane

U davna vremena baka Ana je vodila veliko seosko  gospodarstvo. Ta stamena poljička žena brinula je o djeci, mužu, starijima i znala je da su pred njom veliki životni zadaci, koji zahtijevaju rad i od 16 sati dnevno.

Kao dijete slušala sam njene priče, dok je sjedeći na stolici ispred kuće molila Boga da natopi suha polja i milošću božjom nazivala svaku kap kiše koju bi On poslao u sušnim ljetnim mjesecima.

Pradida Stipan je bio mornar i  često je znao umjesto nadnice dobiti baul ribe .Valjalo je nahraniti dicu i ostaviti dikoji komad za ponit u poje koje je dida Žarko obrađiva .

Kažu da je Ana bila hraniteljica putnika namjernika i da je na njen savur od ribe dolazilo podosta gospode, što joj je donijelo lijep glas, glas dobre kuharice.

Vrtila san se i ja po njenoj konobi i propitkivala i ovo i ono dok nisam i sama počela kuhati. U šali je znala reći „Dite moje, sve ti je to jednostavno! Ne triba ti pisat, probaj i sve ćeš znat šta je unutra!“

Danas, kada sam i ja postala hraniteljica putnika namjernika evociram sve one lipe momente i crpim inspiraciju u tim susretima s bakom, kojoj sam neizmjerno zahvalna na svim životnim mudrostima, a i talentu za kuhanje.

Ipak sam zapisala recepte, znajući da će jednom doći taj trenutak kada će njen savur triumfalno oduševljavati nepca zaljubljenika u hranu.

Savur bake Ane:

  • 1 kg tune
  • 3 dl vina
  • 0,5 dl vinske kvasine
  • 3 kapule
  • 2 žlice kapara i motara
  • 3 grančice ružmarina
  • 1 veći limun
  • 1 žlica meda
  • prstohvat ljubavi

 

Nasiječete tunu i ispečete je na ulju. U 3 dl vina, 0,5 dl kvasine prokuhajte 2 kapule nasječene na kolute i u to ubacite ružmarin. Posolite i začinite marinadu, te kad ona prokuha dodajte kapare, motar i limun nasječen na polumjesec. Maknete s vatre te dodate žlicu meda. U marinadu stavite tunu, te je ostavite u hladnjaku da otpočine. Servira se hladna kao predjelo.

 

Autor teksta: Chef Anisija Čulić