Priča o imenu
Para di šoto
Para di šoto, ime iza kojega stoji naša draga kolegica Gordana. Zahvaljujući njezinoj briljantnoj ideji, u samo jednom imenu smo uspjeli istaknuti sve ono što jesmo i čemu težimo. Odlučili smo se za njezin prijedlog kako bi očuvali uspomenu na ono što je ovdje nekoć stajalo. Nekada davno, točnije u 4. stoljeću, ovdje su počivale carske terme koje su bile rezervirane za Dioklecijana i njegove uvažene goste. Ime Para di šoto (para odozdo) je u korelaciji s podnim sustavom grijanja hypocaust koje je termama omogućavao da ispunjavaju svoju funkciju i s lokalnom poslasticom paradižot koju je Hrvatsko ministarstvo turizma proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom. Ideja je bila postići simbiozu između rimske ostavštine i hrvatske autohtone kuhinje.
O restoranu
Para di šoto
Naš mali gastro raj svoj je dom pronašao u carskim termama iz 4. stoljeća unutar Dioklecijanovog ljetnikovca na obali Jadranskog mora. Smješten u prizemlju Hotela Slavija, Para di šoto je magični spoj antike i modernog interijera koji je uređen minimalistički kako bi do izražaja došla prava vrijednost i ljepota stoljeća koje su iza nas. Ostavština starih Rimljana prožima cijelu salu restorana u kojoj možete svjedočiti i očuvanim ostacima minulih vremena.
povijest
Para di šoto
Restoran Para di šoto je svoje mjesto pronašao iznad carskih termi iz 4. stoljeća, unutar Dioklecijanovog ljetnikovca na obali Jadranskog mora. Terme su vjerojatno bile rezervirane za cara Dioklecijana i njegove suradnike, ali ne i za caricu. Takav dogovor je vjerno ocrtavao rimsku tradiciju odvajanja spolova u termama. Kupanje je igralo veliku ulogu u kulturi i društvu antičkog Rima.
Saznaj višemediteranska
Kuhinja
Sva naša jela su spravljena u mediteranskom duhu na temeljima hrvatske autohtone kuhinje. U našim tavama i loncima ima mjesta isključivo za domaće i svježe namirnice. Većina potječe iz našeg vrta, nedaleko od restorana, dok ostatak nabavljamo od naših partnera koji su certificirani proizvođači organske hrane. Inspiraciju kontinuirano tražimo u tradicionalnoj dalmatinskoj kužini na način kako su to naši stari radili s puno ljubavi i strpljenja, ne zaboravljajući pritom na najnovije trendove u kulinarskom svijetu. Tradicionalni recepti i moderne tehnike prezentacije u društvu chefovog kulinarskog potpisa vode do stvaranja ukusnih umjetničkih djela.